Ce trebuie să cumperi pentru sarcină – o scurtă listă cu lucruri esențiale

Ce trebuie să cumperi pentru sarcină – o scurtă listă cu lucruri esențiale

O dată cu testul de sarcină pozitiv, începe o călătorie fascinantă pentru nouă luni, în care bebelușul tău crește în tine, dar și corpul tău trece printr-o serie de transformări care să pregătescă această nouă viață care se formează.

Ai emoții, este minunat, până când, dintr-o dată, încep grețurile, pielea devine sensibilă, hainele și nimic din ce purtai înainte  nu-ți mai vine. Dar asta nu înseamnă că nu te bucuri în continuare.

Ca să îți ajuți corpul, sufletul și mintea să treacă mai ușor prin toate aceste schimbări, ești tentată să cumperi tot ce îți iese în cale, doar doar să fie totul mai de ajutor. Totuși, gandește-te că faci acele cumpărături pentru maxim 9 luni (cu mici excepții) și e mai bine să fii mai precaută cu investițiile în această direcție. Nu de alta, dar spre finalul sarcinii începe perioada de nesting și vei avea nevoie de finanțe pentru lista de cumpărături a bebelușului.

Las mai jos o listă cu tot ce mi-a fost de folos în sarcină, să îți fie de ajutor dacă treci prin această etapă minunată a vieții tale, sau dacă ai nevoie de inspirație pentru cadouri pentru prietena ta care este însărcinată și vrei să o ajuți să se simtă mai bine.

Articolul conține poze pentru o navigare mai ușoară, așa că îți recomand să navighezi până la final

 Vitamine și suplimente prenatale 

Primul lucru pe care consider că trebuie să îl cumperi în sarcină. Corpul tău are nevoie de susținere în această nouă și spectaculoasă transformare, la fel și bebelușul care crește în tine.

Bineînțeles, la această categorie e să îți întrebi medicul cu ce are nevoie corpul tău să îl susții în această mare provocare prin care crează o viață nouă.

Dar cu siguranță te va sfătui să iei vitamine prenatale, pentru a-ți complementa necesarul. Mai ales că e posibil să te confrunți cu greață și atunci cu siguranță doar din alimentație nu îți vei putea lua ce ai nevoie.

Treceți pe listă următoarele

  • acid folic ( extrem de important pentru dezvoltarea creierului bebelușului)
  •  sau un complex de acid folic, DHA, fier, calciu și alte minerale, precum  Elevit sau Femosun

 O sticlă pentru apă 

Hidratarea este extrem de importantă. Ai grijă să ai mereu cu tine sticla, astfel îți vei aminti constant să te hidratezi.

O sticlă suficient de mare, de tritan, cu pai este perfectă. Ca de exemplu aceasta de aici. 

Această sticlă îți va fi de mare ajutor și în alăptare, mai ales la început când stai zeci de minute cu bebe pe tine fără să te miști. Iar alăptatul îți aduce o senzație de sete de parcă ai fi în deșert.

Hidratare pentru piele

În timpul sarcinii pielea ți se va întinde destul de mult, în funcție de numărul de kilograme pe care le vei acumula. Indiferent de câte kilograme vin la pachet cu sarcina, pielea unei gravide are nevoie de extra suport și îngrijire pentru a susține elasticitatea acesteia și pentru a te ajuta să eviți pe cât posibil vergeturile.

Zona burții este extrem de importantă pentru că aceea va fi cea mai afectată, dar și restul corpului are nevoie de extra îngrijire și hidratare suplimentară. Câteva produse foarte bune, pe care eu le-am încercat( din păcate doar spre finalul sarcinii, dar bine mi-ar fi prins de la început), sunt:

Centură pentru susținerea burții și a spatelui

Poate părea foarte incomodă la început, dar e incredibil cât de ajutor poate fi începând cu mijlocul celui de-al doilea trimestru, când burta începe să crească exponențial.

Pentru că au arici ca și sistem de prindere, ai grijă să o porți pe sub haine care nu sunt sensibile la agățat. Alege blugi, cămăși din bumbac și evită țesăturile delicate, căci cel mai probabil se vor strica.

Eu am folosit-o pe aceasta de aici.

Pernă pentru gravide

Un element pe care soțul meu meu l-a urât din tot sufletul, căci ocupa jumatate de pat…

Dar vine o vreme, undeva începând cu trimestrul 2, când burta începe să crească și te transformi în prințesa ce simțea și un bob de mazare. Pe orice parte te-ai muta, nimic parcă nu-i bine și nici o poziție nu e comfortabilă. Așa că e timpul să intre în peisaj perna pentru gravide, care poate fi de diferite măsuri sau texturi ca de exemplu

  • în forma literei S, botezată în casa noastră ” șarpele din pat” – așa mult o ura soțul meu. Mie mi-a fost de ajutor și în alăptare, pentru că o înfășuram în jurul corpului, și apoi îmi puneam fetița deasupra
  • în forma literei U.

Partea bună e că pot avea viață și după ce vine bebe, unele dintre acestea putând fi folosite ca și pernă pentru alăptat.

Din experiența mea, o pernă cu fermitate medie spre tare este cea mai bună, și pentru perioada sarcinii, dar și pentru apoi, în alăptare

 

Vitamine prenatale

Vitamine prenatale

Vitamine prenatale

Unt de corp anti-vergeturi

Vitamine prenatale

Unt de corp anti-vergeturi

Ulei pentru îngrijirea pileii

Centura abdominală pentru gravide

Pernă pentru sarcină și alăptare

Pernă pentru gravide

O nouă garderobă

Destinațiile mele de cumpărături pentru această perioadă au fost H&M online, Fashion days și C&A.

Sutienele sunt un element extrem de important. Sânii cresc, devin mai sensibili, așa că ai nevoie de un sutien care pe lângă susținere să îți ofere și comfort,  și să fie suficient de moale. Iar dacă după o să și alăptezi, să aibă și această funcție.

Cred că am încercat toate variantele posibile: petrecute, cu deschidere superioară, cu deschidere frontală, dar de departe preferatele mele și cele mai practice din punctul meu de vedere rămân cele petrecute de la H&M

În ceea ce privește restul hainelor, chiar dacă este tentant să-și revoluționezi garderoba cu totul, că la urma urmei chiar ai nevoie, gândește-te ca aceste haine o să să le porți o scurtă perioadă, sau măcar alege acele elemente care să îți fie de folos și  ulterior în alăptare.

Las mai jos o scurtă lista cu câteva must-have items, ce mie mi-au prins extrem de bine

Pantaloni:

  • blugi pentru gravide, cu susținere. Poți opta pentru o variantă de blugi skinny  sau o variantă cu croi drept
  • colanți pentru maternitate cu susținere. Găsește-i pe aceia cu susținere fermă, care să nu alunece de pe burtică, că doar nu vrei să fie nevoie să îți așezi pantalonii toată ziua
  • o salopetă de blugi, pe care o recomand din tot sufletul, pentru că oferă o mega susținere pentru burtică. Iar dacă este vară, mergi la sigur dacă optezi pentru varianta scurtă.

Fustele sunt versatile, pot fi purtate atât vara cât și iarna. Ideale sunt cele largi, vaporoase, stil A, sau în cloș.

Rochiile largi, sau chiar mulate merg de minune în sarcină, dar apoi dacă alegi să alăptezi nu pot fi folosite, decât dacă în zona bustului au deschidere cu nasturi sau sunt petrecute. 🙂

Bluzele pentru gravide, cu funcție de alăptare sunt un must have, pentru că îmbracă frumos burtica, dar apoi sunt foarte practice în alăptare, mai ales la început. Poți opta pentru bluze mulate, petrecute, sau cu clapetă.

 

Cămășile oversized, mai lungi sunt lejere și te vei simți super în ele, dar totodată sunt și extraordinar de practice în alăptare.

Hainele de casă și pijamale largi și comfortabile nu sunt deloc de neglijat

 

 Cărți, cursuri sau aplicații despre sarcină 

…sau care să te pregătească de venirea pe lume a bebelușului

Când afli că ești însărcinată, deodată un milion de emoții năvălesc asupra ta. Dar deodată și un milion de întrebări, griji, și frici pe care poate nu ști cum să le gestionezi.

  • Cartea ”What to expect when you’re expecting” O carte cu multe sfaturi utile și foarte relevante, din copertă în copertă.
  • Cursul BebeBunVenit e de departe cel mai bun material pe care am avut ocazia să îl parcurg. Explică ușor, pentru toată lumea despre sarcină, naștere, și ce se întâmplă apoi. L-am recomandat și prietenelor mele și mi se pare și o super idee de cadou pentru cineva care tocmai a aflat că va deveni părinte
  • Un curs de puericultură, undeva prin trimestrul 3 e musai de făcut, astfel nu te vei panica când vei veni cu bebe acasă și nu ști ce ai de făcut, că doar bebe nu vine cu instrucțiuni de folosire. Noi am participat la o sesiune de weekend organizată de cei de la Motherhood Center și tare bine ne-a prins
  • o aplicație de monitorizare a sarcinii. Astfel vei ști în orice moment ce schimbări se produc în corpul tău și cum se dezvoltă bebe în burtică. Azi e cât o afină și cum clipești, în burtica ta ai un bebeluș cât un pepene. Eu am folosit FLO și o recomand cu căldură.
  • De asemenea, o variantă extraordinar de bună, gratuită, este și secțiunea de monitorizare a sarcinii de pe AptaNutricia.ro
  • Un jurnal de sarcină în care să îți treci toate emoțiile, să păstrezi ecografiile lui bebe și alte amintiri de suflet

 

 Răsfăț și wellbeing 

…că ai nevoie de tot răsfățul din lume

  • O sesiune de masaj prenatal din când  
  • Aparatul de masaj pentru picioare  m-a salvat din luna 8, când gleznele mele o luaseră razna și nu mai puteam să încalț în luna noiembrie decât papucii de vară ai soțului.
  • Sedința foto de sarcină, se face ideal cam prin luna 6-7, când burtica e deja destul de mare ca să se vadă, iar tu încă își păstrezi stralucirea, și nu te-ai umflat deja.

 

Iar acum la finalul articolului realizez că m-am lăudat degeaba că vă prezint o listă scurtă de cumpărături în sarcină. Dar pe cuvântul meu de onoare că am încercat cât de mult am putut să mă limitez la cumpărături dedicate acestei etape minunate a vieții mele.

Dacă găsești util acest articol, îl poți împărtăși cu cineva căruia i-ar putea fi de folos!

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published.