Jurnal de sarcină – Floricica din burtică

Floricica din burtica luna 5 - palma de mallorca

Totul se schimbă cu 2 linuțe pe un test de sarcină

… sau mai multe teste. Căci atunci când ești în așteptarea unui bebeluș în viața ta, testele de sarcină devin parcă sport național.

Era 1 aprilie când pe testul meu au apărut 2 liniuțe. I-am spus pisicului că o să fie frate mai mare și nu părea foarte încântat.

M-am gândit bine dacă să-i zic și soțului, căci credeam că o să zică ca-i păcăleală de 1 aprilie. Și pentru că nu am vrut să îl privez de așa veste, bineînțeles că m-a crezut abia după ce am făcut și test de sânge. Dar poți să îl condamni? Este oare 1 aprilie o zi potrivită pentru a anunța o sarcină? Orice ce zi este potrivită pentru o așa veste.

Trimestrul 1

Acum la început, poți alege să împărtășești sau nu vestea mai departe cu cei apropiați. Noi am ales să ținem vestea într-un cerc foarte-foarte restrâns până am trecut de primul trimestru, pentru a fi siguri că totul decurge bine. Poți împărtăși unei prietene care a trecut și ea recent prin această experiență, căci e mai ușor să începi acest capitol alături de cineva care să știe deja despre transformările prin care treci. Sau poți spune unei prietene dragi, căci e foarte drăguț să te simți răsfățată de cei dragi.

Ahhh, și e foarte important să îți găsești un medic care să îți urmărească sarcina. Acesta îți va recomanda o serie de analize și vitamine necesare în sarcină și va avea grijă ca tu și bebe să fiți bine pe tot parcusrsul sarcinii. Cred că e important să găsești un medic în preajma căruia să te simți comfortabil, să îți explice cu rabdare toate transformările prin care treci, și căruia să îi poți pune cu ușurință orice întrebare te frământă.

Între săptămânile 6-8 ale sarcinii inimioara copilașului începe să bată și vei face o primă ecografie. De la primul tic-tac pe care l-am auzit din burtică, m-am topit  și m-am simțit atât de conectată cu bebelușul ce se forma în mine.

Am avut noroc de un prim trimestru minunat: fără greață, fără pofte în exces. Am început însă să dorm foarte foarte mult, și am încercat să nu mă mai stresez din toate lucrurile mărunte, și să mă bucur de mine.

Câteva sfaturi / lucruri care m-au ajutat pe mine în primul trimestru:
  • O aplicație de monitorizare a sarcinii, sau un site cu același scop: am putut înțelege astfel prin ce transformări trecea corpul meu, și cum se transforma de la o săptămână la alta bebelușul meu. Când am aflat, era mic ca o sămânță de mac, iar până la finalul primului trimestru ajunsese cât un lime Eu am folosit FLO, și Aptanutricia
  • Dacă ai greață totusi, ajută să ai mereu cu mine ceva gustări sănătoase (migdale, nuci) și poate și ceva dulce, căci o să te ajute cu oboseala.
  • Începe să folosești creme de corp hidratante, eventual chiar dedicate corpului în sarcină, ca să îți păstrezi elasticitatea pielii. Eu am fost foarte conștiincioasă în primele două trimestre și m-a ajutat, dar în cel de-al 3-lea am lăasat-o mai moale, și asta s-a vazut.
  • Mișcarea este importantă! Înainte de sarcină nu am avut o perioadă foarte activă în ceea ce privește sportul (doar mergeam la fotbal), de aceea am ales să fac mișcare supravegheată și am mers la gimnastică pentru gravide. Daca însă înainte de aveai deja un stil de viață foarte activ, îl poți continua, căci corpul îți este obișnuit. Renunță însă la activitățile care te-ar putea pune în pericol – bineînțeles că am pus ghetele de fotbal în cui.
  • Am fost veselă și am încercat să mă bucur cu orice ocazie. Am citit în multe cărți și articole că bebelușii, încă din burtică, simt toate emoțiile mamei, și am vrut ca bebelușul meu să simtă că e așteptat cu muuultă bucurie și cu toată dragostea din lume.
  • Fii drăguță și blândă cu tine: corpul tău e magic și lucrează cu toate resursele să facă o nouă viață
  • Un soț drăguț care să îți facă seara masaj la picioare e de vis.

Trimestrul 2

Al doilea trimestru este parcă și cel mai frumos. Te obisnuiești cu toate transformările, greața dispare (dacă ai avut), și parcă nici oboseala nu mai e la fel de cruntă.

După morfologia de primul trimestru și dublu test, când am primit confirmarea că totul e bine, am și început să împărtășim bucuria noastră celor dragi și apropiați. Și cum am început să spun, și burtica și-a făcut simțită prezența.

Pe la 12 săptămâni de sarcină am început să ne gândim și la ce nume avea să poarte bebelușul nostru. Îi găsisem nume dacă avea să fie fetiță, iar toate numele de băieței care ne plăceau, erau deja luate de nepoței, finuți ori prieteni. Și numai bine, căci atunci când testul genetic ne-a spus că o să avem o fețită, știam deja că o să se numească Olivia-Clara, floricica mea din burtică.

Tot în al doilea trimestru apare și așa zisa strălucire de gravidă: pielea luminoasă, părul, dispoziția, toate s-au dus la un alt nivel – yeeey

Dar a crescut și pofta de mâncare, iar kilogramele extra au început să răsară foarte foarte rapid

Câteva sfaturi de ajutor în al doilea trimestru:
  • continuă să faci mișcare
  • distrează-te, socializează, călătorește. Din trimestrul 3 nu prea mai e recomandat să zbori cu avionul.
  • începe să te documentezi cu privire la naștere, și cum trebuie să te pregătești pentru aceasta. Mie mi-au fost de mare ajutor cursurile de la BebeBunVenit
  • Informează-te cu privire la paleta de cursuri de puericultură. Sunt de mare ajutor și te vor ajuta să fii mai relaxată atunci când vine bebe. Musai să fie participare de cuplu. Recomand Motherhood si Samas. Live e mereu mai bine, pentru că reții mult mai bine dacă e totul practic. Noi l-am făcut pe cel de la Motherhood și am aflat de dinainte cum se face băița, cum se curăță buricul, cum se ia corect temperatura și alte lucruri tare importante, și ne-a ajutat să fim mai relaxați în primele zile acasă cu fetița noastră.
  • Nu uita de vizitele regulate la medicul care îți urmărește sarcina.
  • Trimestru doi este ideal pentru ședința foto de maternitate, dacă vrei să faci. Burtica se vede bine, este drăguță, nu apuci încă să te umfli prea tare, strălucești  cu toată puterea. Eu m-am trezit abia în trimestrul 3 că îmi doresc amintiri de când fetița mea era în burtică, li deja aveam burta foarte mare, dar tot am avut parte de o super ședință foto și niște poze minunate făcute de Adi și Moni de la DeersPhotography.
  • Vorbește cu bebelușul cât de mult poți. Te aude deja și îi place.
  • Continuă să ai grijă de tine. Crema de corp este importantă.
  • Iubește-te și fii blândă cu tine. Corpul tău se transformă pentru că lucrează din răsputeri sa creeze un omuleț.

Trimestrul 3

Săptămâna 28 este cea în care intri în ultimul trimestru. Pare că mai este atât de puțin timp, și realizezi câte mai ai de făcut.

În continuare m-am bucurat de mine și de burtică și zilele au trecut cu veselie. Am încercat să mă văd cu cât mai multe persoane, am profitat de weekenduri pentru a ieși din oraș, și am fost chiar și în teambuilding. Deși am avut o burtă  foarte foarte mare, și am luat cam 37kg,  n-am simțit-o mai deloc. De fapt o simțeam, dar nu acceptam că nu mai pot, iar seara profitam de bunătatea și răbdarea soțului meu să îmi maseze gleznele cât casa.

Tot în trimestrul 3 începe etapa de nesting, când vrei să îți amenjezi ”cuibul”. Aveam impresia că trebuie să repar totul prin casă, să fac cumpărături, voiam să schimb totul, perdele draperii, orice. Tot soțul meu m-a mai temperat puțin și m-am facut să mai aștept până când am intrat în concediul prenatal. Dar în prima zi am comandat 80% din lucruri, ca să mă revanșez pentru aștepare.

În trimestrul 3 am început să mănânc. Nu știu de ce, pofte nu aveam, dar simțeam că trebuie să mănânc tot, să am provizii pentru puiul meu. Chiar și colegii mei drăguți de la birou aveau grijă să am mereu gustări :)))  Așa că  trimestrul 3 a venit cu 20 kilograme extra.

Câteva sfaturi de ajutor în al treilea trimestru:
  • Încearcă să lași lucrurile mai moale și să te odihnești
  • Bucură-te de tine și de burtică, și nu lăsa micile supărări  să te necăjească.
  • Răsfață-te cu un masaj, sau gimnastică prenatală, să îți ajuți corpul să perceapă mai ușor  kilogramele extra acumulate pe parcursul sarcinii. Bine, un masaj este binevenit în orice luna /  săptămână din sarcină, așa că nu trebuie să aștepți trimestrul 3.
  • Pregătește-ți corpul pentru naștere, informează-te despre proces.
  • Fă-ți listă de cumpărături pentru bebe. Documentează-te din timp de ce ai nevoie, ca să îți faci viața mai ușoară când bebe va veni acasă și nici să nu iei lucruri ce nu îți vor fi de folos. Eu mi-am întrebat vreo 5 prietene cu privire la lista lor de cumpărături pentru bebeluș, le-am comparat pe toate și cu sfaturile lor și alte informații de pe internet, mi-am făcut propria listă
  • Pregătește-ti bagajul de maternitate ( dacă alegi să naști într-o maternitate privată, nu prea ai nevoie de multe lucruri)
  • Dormi și uită-te la filme, citește o carte, adu-ți soare în suflet. Înainte de a naște toată lumea îmi spunea ”Dormi acum, că nu o să mai dormi mult timp după ce vine bebe!”. Mi se păreau urâcioși, credeam că vor să mă sperie. Așa e, dar deși somnul de acum nu compensează somnul pierdut după naștere, îți ajută corpul să lucreze la cel mai fascinant proiect al vieții tale: bebelușul din burtică. Și ai nevoie să ai grijă de tine și să te încarci cu muuultă energie, ca apoi să poți avea grijă de puiul tău, când nu va mai fi în burtică.
  • Profită de faptul că nu mai trebuie să stai la cozi. Dacă cineva nu te observă pentru a-ti ceda locul, nu ezita să ceri voie să mergi în față.Mulțumită Mirelei Regetan, acum există și o lege pentru prioritate.

Sarcină minunată!

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published.