Rulouri cu scorțișoară? Le-am descoperit undeva prin 2011 cred, când prin București au fost deschise cafenelele Cinabon. Cum Cinabon nu mai exista în România de ceva vreme, rulourile cu scorțișoară au ocupat un loc important în lista mea de deserturi pe care le fac adesea. Și n-am testat puține rețete până când am găsit REȚETA PERFECTĂ: rulourile acestea sunt pufoase, aromate, și moi, dar și ușor de făcut
INGREDIENTE
Pentru aluat
- 350gr făină albă de tip 000
- 50gr zahăr granulat
- 1 vârf de lingurită cu sare
- 200ml lapte 3.5% grăsime
- 50 gr unt 85% grăsime
- 25gr drojdie proaspătă
- 1 ou mediu la temperatura camerei
Pentru umplutură
- 50gr unt 85% la temperatura camerei
- 50 gr zahar brun
- 1 lingură de scorțisoară Ceylon măcinată
Pentru glazură
- 50gr unt 85% la temperatura camerei
- 250gr cremă de brânză Philadelphia sau Almette
- 50 gr zahăr pudră
- 1 lingură de scorțișoară pudră
- 100gr nuci românești tocate grosier
CUM SE PREPARĂ, PE PAȘI
- Începem cu pregătirea aluatului. Într-un bol mare (eventual cel al mixerului) se combină făina, cu zahărul și cu sarea
- Separat se încălzește la foc mic laptele, în care se adaugă untul spre a fi topit. Atenție sa nu încălzim prea tare acest amestec pt ca temperatura ridicată va omorî drojdia.
- In acest amestec lichid călduț adăugăm drojdia sfărâmată și 4 linguri din amestecul de mai sus de făină, zahăr sare. Amestecăm bine bine cu un tel, până când drojdia se dizolvă complet, și lăsăm la dospit pentru 10 minute.
- După cele 10 minute adăugăm apoi acest mix în primul bol, peste zahăr și făină, adăugăm și oul si mixăm pe treapta medie a mixerului pentru aproximativ 5 minute, folosing cârligul pentru aluat. După ce avem un aluat moale și elastic, îl lăsam în vas la odihnit pt alte 10 minute.
- Pe un blat de lucru /masa/ planșă de silicon, ungem cu ulei si presărăm făină. Ne apucăm apoi să întindem aluatul într-o plansă de aproximatic 20x40cm
- Și acum umplutura: ungem aluatul cu unt la temperatura camerei, presărăm zahărul brun și scorțișoara și rulăm cât putem de strâns.
- Acum că am format ruloul, îl vom porționa în rulouri mai mici folosind o ață. Astfel marginile vor fi perfecte, fără cusur. Poate fi folosit și un cuțit, dar să fie cel mai subțire și cel mai ascuțit, altfel rulourile se vor deforma.
- Obținem aproximativ 12 rulouri, pe care le așezăm rulourile într-o tavă, la distanță unul de altul, și le lăsăm la crescut, acoperite cu un prosop de bucătărie, sau cu folie de plastic, timp de 1 oră, cât se vor dubla în mărime.
- Preîncălzim cuptorul la 190°, și le coacem apoi timp de 25 minute, sau până când marginile devin ușor maronii. După ce s-au copt, le scoatem din cuptor și le dăm 10 minute să se răcorească puțin înainte de a le pune glazura.
- Pregătim apoi glazura amestecând cu un tel, sau în vasul unui mixer, untul la temepratura camerei, crema de brânză și zahărul pudră. Mixăm până când zahărul pudră se dizolvă. Ungem rulourile călduțe folosind o spatulă, apoi apoi presărăm scorțișoară pudră și nucile tocate. Enjoy!
ALTE SFATURI UTILE PENTRU UN REZULTAT REUȘIT
- Amestecați drojdia cu mix călduț de lapte și unt, și nu fierbinte, căci o temperatură prea ridicată distruge drojdia
- Tăiați rulourile cu ață pentru contur perfect. Sigur găsiți o papiotă de ață prin casă. Dacă nu și nu, aveți grijă să folosiți cel mai ascuțit cuțit din casă
- Adaugați doar atâta faină cât este necesară. O cantitatea prea mare de făină va transforma aluatul într-unul dens si uscat.
- Puteți înlocui toppingul de scorțisoară și nucă cu cafea, pentru un gust mai intens, sau puteti adăuga zmeura si coajă rasă de lămâie pentru un gust plin de prospețime. Sau nu vă mai complicați și bucurați-vă de rețeta originală, cea cu scorțișoară, căci nu are nevoie de modificări.
Spread the love
Leave a Reply