De prin luna a 6-a de sarcină, când începe intens etapa de nesting, mare parte din gândurile mele erau la ce ne trebuie pentru a fi pregățiti cu tot ce va avea bebe nevoie.
Prietenele mele, la rândul lor mămici deja, mi-au sărit în ajutor cu câte o listă de cumpărături pentru nou născut, am citit toate postările de pe grupurile de mămici și toate review-urile de pe internet.
Am ajuns la lista mea de cumpărături pentru bebe încercând să păstrez acele lucruri cu adevărat utile pentru bebe, dar și pentru noi, să ne facă viața mai ușoară.
Așteptarea unui copil e pe cât de minunată, pe atât de costisioare, iar de aceea te sfătuiesc să îți alegi cu grijă lucrurile de care chiar vei avea nevoie, și de ce nu, dacă urmează să primești cadouri pentru bebe de la cei apropriați, să anunți exact ce ai nevoie.
Pentru somn:
Pătuț: Noi am avut modelul SUNDVIK de la Ikea, pe care l-am primit de la cumnata mea. Este un pat rezistent, din lemn, ajustabil pe mărime, cu zăbrele, perfect pentru un somn în siguranță, și care se poate transforma într-un pat de toddler pentru când bebe va mai crește. Dar chiar și asa, Oli nu a vrut deloc să stea în el, așa că, dacă ar fi acum să aleg, poate pentru primele luni m-aș orienta către un co-spleer, să mă simtă aproape, și să pot ține mâna pe ea când doarme.
Saltea pentru pătuț: recomand una din fibre de cocos, care să absoarbă bine umiditatea. Sunt standard, pe dimensiunea de 120×60, ca și pătuțurile.
Protecție pentru saltea: super utilă ca să nu se umezească salteaua, iar ocazii vor fi de la scutece problematice, de la un biberon neînchis bine, sau de la un pachet de servețele umede uitat deschis. Recomand 2 bucăți, ca să ai de schimb.
Cearceaf: recomand să fie cu elastic, și să ai 3 bucăți, pentru că le vei schimba des.
Sac de dormit pentru bebeluș: în funcție de anotimpul în care se va naște bebe, trebuie să ai atenție la grosime, măsurată în TOG (Thermal Overall Grade). Pentru vară recomand să alegi un model de între 0.5 TOG (peste 24 ℃) și 1 TOG (21-24℃), iar pentru iarna să alegi unul de 1.5 TOG (18-21℃).
Pernuțe, păturici, sau alte textile nu sunt recomandate în pătuț, pentru că reprezintă risc de sufocare.
Camera video / Baby monitor: poți opta între două variante
- cu conectare prin bluetooth, care vine cu un monitor extern, și acoperă o suprafață mare. Noi am optat pentru acest model de la Emag, și partea bună e că îl poți lua și în vacanțe, fără să îți faci griji dacă va fi sau nu internet WIFI la locație
- cu conectare WIFI, și îl vei vedea pe bebe pe telefonul tău, de oriunde, precum acest model, și este de folos și dacă bebe rămâne acasă cu o bonă de exemplu
Lumina de veghe este foarte importantă, pentru că nu vrei să aprinzi becul puternic, în toiul nopții, când trebuie să schimbi bebelușul. Pe lângă lampa de veghe de noptieră, am luat și o aplică LED în formă de norișor de la Ikea, pe care am montat-o deasupra mesei de înfășat
Carusel pentru pătuț: este nice to have, multe vin deja cu sunete albe și lumină de veghe. Noi l-am primit cadou pe acesta cu oițe, iar la rândul nostru l-am oferit cadou pe acesta, cu gâște
Babynest: este minunat în primele luni, că poți să îl ții pe bebe să doarmă în camera în care îți vei face tu de lucru. Nu este recomandat să își facă somn de noapte sau somn nesupravegheat în babynest. Alege un model cu țesătură fermă și cu saltea tare – noi l-am avut pe acesta de la CAMCAM Copenhagen, dar exista și variante bune mai accesibile.
Aparat pentru white noise / sunete albe, iarăși sunt nice-to-have pentru că ajută bebelușul să se liniștească, acele sunete fiind similare cu cele din burtica mamei. Noi am optat pentru vidruța Fisher Price, care vine la pachet cu sunete albe, sunete de burtică, sau de bătăi de inimă, și se stinge singurică după 30 minute.
Camera bebelușului
Higrometru: pentru măsurarea umidității din cameră
Umidificator de aer: o umiditate optimă vine și cu un somn mai bun, prevenirea uscăciunii mucoaselor dar și cu reducerea riscurilor de infecții respiratorii.
Purificator de aer: pentru a îmbunătăți calitatea aerului din interior prin eliminarea poluanților, alergenilor și particulelor nocive.
Dulăpior pentru hainele bebelușului: sistemul SMASTAD de la IKEA este foarte versatil și poți alege în orice combinație ai nevoie.
Masă de înfășat: noi am avut SINGLAR de la IKEA, și încă o folosim după un an și jumătate. Primisem inițial un sfat să luăm doar salteluță pentru înfășat și să o punem pe pat, dar după două saptămâni de stat aplecați de câteva ori pe zi, ne-am decis că avem nevoie de mai mult, și bine am făcut.
Cântar pentru bebeluș (opțional): pe al nostru l-am primit cadou, că altfel poate nu l-am fi cumpărat, dar l-am folosit intens în primele 6 luni, când nu mai aveam răbdare până la vizitele la pediatru
Coș pentru scutece: pentru a controla mirosurile neplăcute. Noi l-am ales pe cel de la Tommee Tippee, și necesită rezerve.
Plimbare
Cărucior cu landou: Până la 6 luni, se recomandă ca bebe să stea în landou pentru că e singurul care îi permite să stea întins la 180 grade. Noi am optat pt varianta Cybex Melio, cu tot cu partea sport, pe care am început să o folosim de la 6 luni. Este foarte ușor ( doar 6.5 kg) și am putut să îl luam chiar și în avion ca bagaj de mână la Wizz Air
Scoică pentru mașină: Noi am optat pentru Cybex Cloud Z, care se întinde și are poziție mai bună de somn. Există însă o probabilitate foarte mare ca indiferent ce scoică ai alege, lui bebe să nu îi placă în ea și să plângă ca din gură de șarpe.E ok, cam toți copiii sunt la fel și detestă scoicile. dar scoica nu e opțională 🙂
Sistem de purtare: acesta este genul de produs pe care nu îl aveam în listă. Am primit însă un Isara de la cumnata mea și a fost fantastic, l-am folosit până a depășit Oli 12kg. Mi-a salvat viața și mi-a dat libertate să fac și altceva când Oli dormea numai în brațe. Cât era mică, până pe la 3 luni am folosit un wrap elastic, la fel minunat: Oli se pitea mititică în el, în timp ce eu îmi vedeam de bucătărit, și aveam și poziție tare bună să îi dau mereu pupici pe cap. Din punctul meu de vedere, un sistem de purtare intră la categoria OBLIGATORII
Hrănirea bebelușului
Pompă de sân electrică: te ajută la furia laptelui, te ajută la început să îți pornească lactația, te ajută dacă pleci de acasă și vrei să îi lași laptic lui Bebe. Eu am folosit Philips Avent, care e foarte ok, însă prietenele mele mi-au dat recomandări foarte bune și despre Spectra, care vine la un preț o idee mai accesibil.
Protecție mameloane din silicon: pentru când copilul învață să sugă, mamelonul nu e format încă, sau nu știi să îl atașezi corect.
Pungi pentru stocarea laptelui matern: am încercat mai multe, dar cele mai practice le-am găsit pe cele de la Lansinoh
Perna pentru alăptare: la acest capitol, după ce am încercat mai multe, pentru mine câștigătoarea a fost cea de la IKEA, pentru că este mai fermă, și nu se afundă copilul în ea.
Biberoane: acestea vin pe mărimi. Le-am preferat pe cele de la Philips Avent
Încălzitor de biberoane: bun atât pentru lapte praf, dar și pentru atunci când ai nevoie să încălzești laptele matern
Sterilizator: pentru biberoane, tetine, suzete, și câte și mai câte. Eu am folosit unul clasic de la Phillips, însă între timp a apărut și o variantă super faină, cu uscare
Espresor de lapte praf: dacă alegi să hrănești bebelușul cu formulă. Multe din prietenele mele îl au și este life-saver.
Detergent pentru biberoane, fără miros: eu l-am tot folosit pe cel de la Friendly, un brand Eco care are și detergent de haine, spray de suprafețe, de jucării etc
Suzete: deși Oli nu prea le-a accpetat, recomand Bibs și Phillips Avent. Aveți grijă că sunt pe vârste
Clips pentru suzete: pentru că mereu pică, se pierd prin pat, prin cărucior sau cine știe pe unde
Sănătatea și comfortul mamei
Absorbante pentru sâni: cele de la Lansinoh sunt minunate
Lanolină: ajută la început înainte de fiecare sesiune de alăptare și după, și calmează sânii.
Comprese Multimam: ajută refacerea sânilor după mușcaturi, atașări incorecte. Sunt de nelipsit
Ceai pentru lactație: În maternitate am primit Hipp, și am continuat să îl folosesc și acasă.Orice ceai cu fenicul, anason si chimen este bun pentru stimularea lactației
Centură post-natală / chiloți de compresie: este necesară pentru a oferi suport abdominal, a accelera recuperarea și a îmbunătăți postura după naștere.
Sutiene pentru alăptare: le recomand cu ochii închiși pe cele de la HM, iar preferatele mele au fost și sunt cele petrecute, pentru că oferă acces mai ușor.
Igiena și sănătatea bebelușului
Scutece: Am folosit și recomand Bamboo Nature și Pampers Harmonie, ambele sunt hipoalergenice. Din aceeași categorie fac parte și Zuluff și Kit&Kin care absorb foarte bine, sunt moi, dar mie personal mi s-au părut mai groaase.
Aleze: sunt păturici absorbante de unică folosință care te ajută ca o schimbare de scutec să nu se transforme într-o curățenie generală. Cele mai moi și cele care se potrivesc cel mai bine cu masa de înfășat sunt cele de la Happy
Șervețele umede: cel mai bine m-am înțeles cu Pampers Harmonie Aqua și cu
Cremă pentru scutec: am început cu Bepanthen, dar apoi am rămas cu Weleda de gălbenele care protejează și lasă pielea să respire în același timp. Și mai recomand Vea Olio care m-a salvat cu o iritație tare urâtă de scutec.
Cădiță cu suport și insert anatomic: noi am folosit-o până când efectiv Oli nu a mai avut loc în ea, iar la 6 luni am mutat-o în cadă
Gel de duș: Atoderm de la Bioderma
Ulei de masaj pentru că bebelușii iubesc masajul și au nevoie de masaj pentru a se conecta cu părinții
Cremă de corp eu o alternam cu uleiul de masaj
Termometru flexibil pentru bebeluș
Îngrijirea unghiilor: pilă de sticlă, forfecuță cu vârf mic rotunjit, unghieră pentru bebeluș. Chiar le-am avut pe toate 3 pentru că la început nimic nu mă speria mai tare ca scurtatul acelor unghiuțe minuscule care zgâriau tot ce prindeau.
Alcool alb pentru îngrijirea buricului există varianta mult mai ușoară de comprese deja impregnate
Ser fiziologic, monodoze
Șervețele oculare Iridium Baby pentru curățarea ochișorilor
Batista bebelușului: de departe cea mai bună pentru curățarea nasului. Eu am folosit-o și încă o folosesc d=cu gura, cum am învațat la cursul de puericultură, căci aspiratorul mi s-a părut prea mult și prea înfricoșător. Își face treaba de minune
CicaPlast / La roche Posay bună pentru a repara orice mică leziune/zgârietură
Perie cu peri moi pentru bebeluși
Bețișoare de urechi speciale pentru bebeluși
Textile
Prosoape cu glugă: recomand să alegeți încă de la început o variantă mai mare de 80x80cm pentru că rămân mici extraordinar de repede. Sunt necesare 3-4 bucăți.
Păturici de muselină sau scutece de finet, bune la sters băluțe, de pus pe pat, pus pe tine. Nu strică să ai 5-6 buc
Body-uri pijamale, neaparat cu fermoar, sau dacă nu găsiți, atunci cu capse pe mijloc, pentru că sunt cele mai usor de îmbrăcat la început. Recomand HM și Next.
Body-uri simple și pantalonași
Jucării pentru primele luni
Jucării zornăitoare / Foșnăitoare: precum această vulpiță
Jucării muzicale: preferatul lui Oli a fost acest pui, pe care încă îl îndrăgește
Sophie Giraphe:Noi am avut două. Oli a îndrăgit-o tare mult pe prima, de aceea când a pierdut-o, am refăcut stocul
Jucărie de tip păturică / batistuță,căci e ușor de molfăit de pe la 2-3 luni
Detergent pentru jucării sau Aquaint
Am ajuns la capătul listei mele, și chiar dacă pare lungă, am tăiat deja de pe ea o mulțiume de lucruri precum: leagăn electric, colac pentru băiță, încălzitor de șervețele umede, pantofiori pentru nou nascuți, pernuțe (chiar nu sunt recomandate), perne înclinate, dispozitive de urmărire a somnului, haine de firmă pe care să le poarte maxim 2 săptămâni.
Cu multe lucruri vă recomand să nu vă grăbiți căci le puteți lua de pe emag la un click distanța și le primiți a doua zi, iar unele lucruri le puteți căuta chiar pe OLX sau pe grupuri de Facebook dedicate ( landou, sterilizator, pătuț etc)
Ca să ai mereu această listă la îndemână o poți descarca de aici:Lista de cumpărături pentru bebeluș: haine, mobilier, accesorii de transport, gadgeturi și altele!
Când ajungeți la etapa diversificării, vă recomand articolul meu Accesorii esențiale pentru diversificarea bebelușului: ce să nu-ți lipsească!
Să vă fie de folos!
Leave a Reply