Cu gândul la o banana bread, dar și dorind să încerc un carrot cake, am găsit combinația perfectă: această prăjitură cu morcovi, umedă la interior, cu aroma perfect echilibrată a unui banana bread, cu măr și stafide, fără zahăr.
Totul a pornit de la faptul că aveam poftă să fac ceva dulce, dar care să fie bun și pentru Oli. De fapt voiam să pregătesc o gustare dulce pentru ea, să fie potrivită în diversificare, să fie baby friendly dar care să fie și pe gustul nostru.
INGREDIENTE
Pentru blat
- 2 banane medii, bine coapte și zdrobite (~100gr)
- 1 măr curățat și tăiat cubulețe3 morcovi mici, curățați și dați pe răzătoare (~200gr)
- 50gr stafide (le puteți mărunți pentru a fi bune și pentru bebelușii mai mici)
- 40g unt nesărat, topit
- 2 ouă mari ( aproximativ 120grame)
- 150gr făină integrală (2 cupe)
- 50gr fulgi de ovăz
- 50gr nucă măcinată
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță scorțișoară
Pentru glazură
- 250gr mascarpone
- 30ml sirop de arțar BIO
- 30gr nucă tocată
CUM SE PREPARĂ, PE PAȘI
- Se încălzește cuptorul la 180°C. Acoperă cu hârtie de copt o tavă medie de chec.
- Într-un castron mare, sau în bolul de la robotul de bucătărie amestecă bine bananele zdrobite, mărul ras, morcovul ras și untul topit. Adaugă ouăle și amestecă bine.
- Zdrobește sau toacă nucile. Eu folosesc mereu mojarul cu pistil de marmură, dar pot fi tocate și pe tocător. Nu îmi place să le bag la blender, căci prefer să le simt textura în preparatul final.
- Într-un alt bol, amestecăi făina integrală, fulgii de ovăz, nucile măcinate, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara și un praf de sare. Adăugă treptat ingredientele uscate în cele umede, amestecând până la omogenizare, având grijă să nu amesteci prea mult, pentru că astfel se activează glutenul și în loc să obții un aluat aerat, vei obține ceva gumos și elastic. Adăugă stafidele și amestecă ușor.
- Toarnă în forma pregătită cu hârtie de copt. Coace apoi prăjitura în cuptorul preîncălzit timp de aprox. 25-30 de minute sau până când trece testul scobitorii. Lasă checul să se răcească în tavă 10 minute, apoi îl poți transfera pe un grătar pentru a se răci complet.
- Se pregătește apoi glazura: în vasul mixerului se adaugă mascarpone la temperatura camerei cu siropul de arțar la viteză mare timp de 2 minute sau până când aceasta devine moale. Se întinde peste chec cu o spatulă, iar pe deasupra se presară 2-3 linguri de nucă măcintă.
A ieșit un deliciu!!!
ALTE SFATURI UTILE PENTRU UN REZULTAT REUȘIT
- Se poate face și în forme de brioșe. Ies aproximativ 12- recomand să folosiți hârtii speciale de brioșe pentru copt. De asemenea, fiind vorba de o cantitate mai mică, timpul de coacere va fi mai mic, și recomand verificarea acestora dup 15-17 minute.
- Folosește ouăle la temperatura camerei. Dacă ouăle vor fi prea reci, riști ca untul topit să se coaguleze. Pentru a aduce ouăle la temperatura camerei, pune-le într-un castron cu apă caldă timp de 3-5 minute înainte să le folosești.
- Nu amesteca prea mult aluatul. Dacă amesteci prea mult aluatul, vei obține un chec mai dens și gumat în loc de unul pufos și moale.
- Recomand să acoperi forma de chec cu hârtie de copt, căci așa vei scăpa de stresul că prăjitura se va lipi de fundul tăvii și de povara de a spăla tava la final.
Nu are cum să nu îți placă această rețetă de carrot cake – banana bread, cu ingrediente sănătoase, fără zahăr și perfect aromată. Dacă o încerci, nu uita, te rog, să-mi lași un feedback în comentarii
Spread the love
Leave a Reply