Această budincă de ovăz copt, cremoasă, cu portocale, este perfectă pentru a adăuga savoare și aromă dimineților de iarnă sau pentru a fi servită pe post de dulce nevinovat. Și mai ales în această perioadă, când poate frigiderul ne este plin de portocale uitate într-un colț, această rețetă ne oferă oportunitatea perfectă de a le da un scop în viața lor de portocale. Un scop onorabil 🙂
Am descoperit ovăzul relativ recent, și îmi pare rău că nu i-am descoperit beneficiile mai devreme. Deci ce beneficii are ovăzul?
- ovăzul este foarte nutritiv: pe lângă faptul că reprezintă o sursă bună de proteine, conține multe minerale și nutrienți
- reduce nivelul de zahăr din sânge
- scade pofta de mâncare datorită conținutului de fibre( în special beta-glucan)
- îmbunătățește nivelul colesterolului rău (LDL)
- ajută la sănătatea microbiomului intestial și favorizează tranzitul
- ovăzul este bogat în anti-oxidanți
- este foarte versatil în rețete: terci de ovăz, ovăz hidratat peste noapte, budincă de ovăz, risotto de ovăz.
INGREDIENTE
Ingrediente umede
- 2 ouă
- 4 linguri de sirop de arțar sau miere
- 250ml de suc de portocale proaspăt stors
- 1 linguriță coajă rasă de portocale
- 20gr de unt topit (poate fi și unt de cocos)
- 300ml de lapte (poate fi și vegetal)
- extract de vanilie
Ingrediente uscate
- 2 căni de fulgi de ovăz
- 5gr praf de copt
- 10gr semințe de chia
- 3 gr sare
Pentru glazura de portocale
- 150gr iaurt grecesc
- 2 linguri de sirop de arțar sau miere
- 3 linguri de suc proaspăt de portocale pentru subțiere
CUM SE PREPARĂ, PE PAȘI
- Se încălzește cuptorul la 170°C. Se folosesc 4 vase Ramekin (~12 cm) sau se acoperă cu hârtie de copt o tavă de aproximativ 23×23 cm
- Într-un bol mare mixați foarte bine ouăle, siropul de arțar, coajă de portocale, sucul de portocale, untul topit, laptele și mirodeniile, până când amestecul devine foarte omogen.
- Adăugați ingredientele uscate în castronul cu ingredientele umede: ovăz, semințe de chia, praf de copt și sare. Amestecați până când se omogenizează bine.
- Turnați amestecul în tavă și și neteziți suprafața cu ajutorul unei spatule. Coaceți timp de 45 de minute sau până când marginile devin ușor aurii și centrul este copt. Scoateți din cuptor, lăsați să se răcească timp de 10 minute înainte de a pregăti glazura de portocală.
- Pentru a face glazura cu aromă de portocală: într-un castron mic, amestecați împreună iaurtul grecesc, siropul de arțar, sucul de portocale, Adăugați mai mult suc de portocale dacă este necesar pentru a subția glazura, astfel încât să o puteți turna peste ovăz. Turnați deasupra ovăzului copt, tăiați în 6 felii și serviți.
A ieșit un deliciu!!!
ALTE SFATURI UTILE PENTRU UN REZULTAT REUȘIT
- Pentru o textură crocantă, se pot adăuga în compoziție și nuci tocate grosier.
- Pentru o textură răcăroasă, în compoziție de pot adăuga 120 gr afine.
- Se poate face și în forme de brioșe. Ies aproximativ 12- recomand să folosiți hârtii speciale de brioșe pentru copt. De asemenea, fiind vorba de o cantitate mai mică, timpul de coacere va fi mai mic, și recomand verificarea acestora după 25 de minute.
- Folosiți fulgi de ovăz și nu cereale instant. Vă veți bucura astfel de textura fabuloasă.
Leave a Reply