Vine diversificarea, de ce am nevoie?
Așteptam cu nerăbdare diversificarea alimentatiei Oliviei ca să mă distrez. Abia așteptam să o văd în această nouă etapă de dezvoltare a sa, și m-am echipat de dinainte cu răbdare, informații, voie bună, lavete și soluție pentru curățat pereții, dar și cu diverse lucruri care să-mi facă viața mea mai ușoară, iar pe ea să o ajute să exploreze în voie.
Iată mai jos recomandările mele pentru lista de cumpărături la început de diversificare a bebelușului, care să îți facă tranziția către alimentele solide mai ușoară atât pentru tine, dar cât și pentru bebe.
Scaunul de masă este un element important pentru că trebuie să fie comfortabil pentru bebeluș, să îi permită să exploreze, să fie reglabil pe înălțime, chiar să poată fi înclinabil, căci la început bebe nu are voie să stea în poziție de 90° dar să poată fi șters ușor.
Noi am ales varianta Peg Perego Prima Pappa Follow Me, ce bifează toate aceste criterii.
Am avut ocazia să testăm inițial scaunul Antilop de la Ikea, recomandat pe multe grupuri de Facebook de mămici, în deosebi datorită prețului foarte mic, dar Oli nu stătea bine în el, se scursese toată, nu avea nici suport pentru picioare și mi se părea că stă atârnată în el, așa că nu am stat pe gânduri, am dus-o la testat scaune, și l-am înlocuit imediat cu cel de mai sus, care a fost pentru noi cea mai bună alegere calitate/preț.
Un aparat de gătit cu funcție de steamer și blender este necesar mai ales dacă optezi pentru diversificarea clasică. Pui la steamer legumele tăiate așa cum ai nevoie ( cuburi, batonașe), iar când sunt gata preparate, doar întorci recipientul și în 3 secunde ai gata și piure-ul, sau supa cremă pentru bebeluș.
Aparatul de gatit cu abur si blender 4in1 Philips Avent SCF883/01 este cel pe care l-am folosit noi, este micuț, compact, ușor de pus în bagaj atunci când pleci în concediu, și este și foarte ușor de curățat. Bineînțeles, acest produs poate fi înlocuit cu o strecurătoare folosită deasupra unei oale care fierbe, iar funcția de pasare poate fi îndeplinită de un blender normal, dacă ai deja acasă.
Dar dacă vrei să fie totul mai ușor, revin la recomandarea mea inițială. TIP: îl poți găsi si SH pe diverse grupuri de profil sau pe OLX în condiții foarte bune.
Tacâmurile trebuie să fie dedicate bebelușilor, din materiale sigure, fără BPA, să fie moi și blânde cu gingiile delicate ale bebelușilor, și ușor de ținut în mânuțele lor neîndemânatice și drăgălase.
Iată recomandările mele la acest capitol:
- Lingurite Munchkin 6+, din silicon moale, cu opritor anti-înec
- Prelingurițe Tommy Tipee, concepute sa preia o cantitate optimă de mâncărică, care să nu ajungă pe podea, au mânerele suficient de lungi să intre în toate borcănelele și au 2 capete pentru experimentat
- Set tacâmuri Munchkin 1+,, pentru când bebe ajunge la un an și e mai curios să experimenteze același tip de tacâmuri ca și adulții
Boluri, farfurioare și platouri: nu ai nevoie de multe pentru a începe, dar mai ales dacă alegi autodiversificarea, recomand să fie cu ventuze. Astfel mâncarea va sta mai mult în castronele și mai puțin pe pereți sau pe podea.
La această categorie recomand:
- Farfurie cu ventuză Munchkin, cu separatoare pentru etalarea meniului către micii pofticioși
- Boluri cu ventuza, Munchkin, pentru cereale,piure-uri, supițe și ciorbițe.
- Set castroane și lingurițe travel, prevăzute cu capac, dacă ai de gând să serviți masa la plimbare, în parc.
Bavetele și husele de protecție, sunt necesare, dar nu știi dacă bebelușul le va accepta. Eu am încercat mai multe modele, fără succes, și am ales în schimb o serie de hăinuțe cu care să fiu resemnată că se vor păta.
Eu le-am încercat pe următoarele:
- Baveta din silicon SkipHop, cu buzunar colector
- Baveta tip pelerina de la IKEA
- Baveta Elodie cu buzunar colector. Dintre toate o recomand pe aceasta pentru ca dintr-un material moale, totusi impermeabil si pare ca nu deranjează copilul.
Cana pentru apă e de nelipsit o dată cu începerea diversificării. Eu am testat foarte multe modele si în topul preferințelor mele au rămas
- Cana Miracle 360 cu mânere Munchkin pentru că Oli a învățat să bea din ea încă de la a doua folosire. Are supapă și bebelușii pot să bea din orice parte fără să cadă lichide din ea, dacă o aruncă pe jos, apa nu curge, și este foarte rezistentă la căzături.
- Cană cu pai Mininor, din tritan – Paiul are valvă antiscurgere și o poți lăsa chiar și în pat fără griji că se va scurge lichid în saltea, iar paiul flexibil este prevăzut cu o bilă grea putând fi astfel folosită din orice poziție. La fel de rezisntentă la căzături și testare a gravitației e și aceasta, la fel ca cea de dinainte.
Pastile pentru mașina de spălat vase fără miros, sau care nu lasă miros în vase – Viața e prea scurtă să speli vasele la mână când ai mașină de spalat, iar vasele bebelușui pot fi curățate și ele la mașină. Atenție însă la detergentul folosit, pentru că în vasele de silicon rămâne mirosul, iar apoi mâncarea are gust de detergent ( am aflat pe pielea mea din păcate, și a lui Oli, și am reușit să stric asa niște vase cu elemente din silicon, din care am scos mirosul de detergent cu lămâie doar după ce le-am fiert de 5 ori în apă cu oțet.
- Finish All in One formula 0%. Acesta este minunat dar din păcate nu prea l-am mai găsit.
- Finish Ultimate All in One în ambalaj negru – pe acesta l-am testat în urma unor review-uri pe un grup de mămici, și nu lasă miros în vase.
La categoria nice-to-have recomand aparat de gofre și un multicooker.
Aparatul de gofre Breville este durabil,se încălzește rapid și uniform, nu lipește absolut deloc și se spală ușor. Sincer, cred că îl folosesc mai mult pentru noi decît pentru Oli, dar bebelușii sunt fani gofre, iar pe deasupra noi îl folosim pentru sandwichuri calde și prăjit pâine (deși nu a fost creat pentru asta).
Un multicooker, pentru că timpul este este o resursă importantă, mai ales dacă bebe mănâncă aceeași mâncare cu voi, este un element ce nu trebuie neapărat să îl ai de la început. În această categorie recomandarea mea (susținută și de prietenele mele) este Food Ninja 14 in 1 pentru că același aparat are air fry, slow cook, gătit sub presiune, copt, dospit etc, iar vasul lui este din ceramică, spre deosebire de alte multicookere are căror vase sunt fie teflonate, fie din aluminiu.
Fă-ți viața cât mai ușoară și distrează-te alături de bebelușul tău în diversificare!
Recomandările de mai sus sunt bazate strict pe experiența mea, iar dacă le găsești de folos, nu uita să dai articolul și mai departe.
Leave a Reply